Ořechoví šneci

10.09.2022

Zase jednou se mi sešlo trochu víc ořechů a tak jsem si říkala, že vyzkouším kynuté ořechové šneky, na které se ostatně už dávno chystám. Namátkou jsem nahlédla na internet i do svých četných kuchařek, ale všechny recepty se mi zdály něčím podivné a tak jsem zase jednou pekla podle sebe. Šneci jsou vytažení sotva půl hodiny z trouby, ještě teplí byli otestováni a myslím, že bych se o ten recept měla podělit, protože jsou opravdu výborní:

Těsto - klasické kynuté, jako na buchty:

1/4 l mléka - zahřejeme na tělovou teplotu, do něj přijde
1 lžíce cukru
1 kostka kvasnic (42g) - nadrobit

>>> zamícháme a necháme kvasnice nabobtnat, mezitím si do mísy připravíme:

500 g polohrubé mouky
1 lžička soli
80 g cukru (krupice)
2 vejce
120 g rozpuštěné Hery
citronová kůra - nebo můžete jako já nahradit kapkou citronového extraktu (používám ten z Marks&Spencer)
špetka vanilky nebo vanilkový extrakt

>>> po přidání kvasnic vypracujeme v hladké těsto, které by se nemělo lepit, necháme kynout (většinou stačí tak 30 minut)

Zatímco těsto kyne, připravíme si ořechovou nádivku:

100 g mletých ořechů
100 g másla (nebo Hery) - rozpustit
80 g cukru (já dala 1:1 s ořechy a myslím, že by to mohlo být méně sladké, takže kdo rád sladší, dá 100g)
3 lžíce rumu
>>> vymícháme v hladké těsto, poté přidáme podle potřeby
několik lžic smetany - tak aby směs byla dobře roztíratelná, řekněme polotekutá

Z vykynutého těsta odebereme polovinu, vyválíme tenkou obdélníkovou placku, potřeme polovinou nádivky (tenkou vrstvou!) a po delší straně svineme v roládu. Poté z rolády krájíme asi dvojcentimetrové špalíčky, které dáváme spirálou nahoru na plech potažený pečícím papírem. Stejným způsobem zpracujeme druhou polovinu těsta a nádivky, šneky potřeme trochou rozpuštěné hery a dáme péci na 180°C, než zhnědnou. Upečené můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.