Lahodný jablečný koláč od babičky

10.09.2022

Těsto:

400 g hl. mouky
250 g másla/hery
1 vejce
1 vanil. cukr
2 lžicky pr. do peč.
3 lžíce cukru
- pokud je moc husté těsto, lze přidat mléko, ale opatrně, po lžičkách
náplň:
jablka - 5 velkých nebo 7 menších - nahrubo nastrouhat
1/2 vanilkového pudinku (v původním receptu jsou 2 pudinky a 4 lžíce mléka, nicmene není to myslím nutné;)
1 vanil. cukr
4 lžíce práškového cukru

Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z jedné trochu odebereme a přidáme k druhé, větší "polovinu" vyválíme do tvaru formy (peču v koláčové formě o průměru 31 cm) a přeneseme do ní, prsty upravíme tak, aby těsto rovnoměrně pokrývalo dno formy a i boky do výše cca 1,5-2cm. Na těsto dáme nádivku a zbylou polovinu těsta můžeme buď rozválet a přenést ve tvaru plátu na koláč, nebo z něj vykrájet kytičky či vyválet mřížku a koláč takto ozdobit.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně hodinu, přesnou dobu pečení je třeba upravit podle tloušťky těsta, náplně a taky trouby. V zásadě je koláč hotov, když je těsto růžové, kraje se odklánějí od formy a jablečná náplně je "zapečená".